Hari ni ntah kenapa aku terlebih rajin.. Hormon testosterone membuak2.. Jadi aku decide nak masak lah.. Masa pegi giant tadi tengok seafood fresh2 so aku ingat nak tapau semua masak seafood rini..
CHILLI CRAB
Bahan2
6 ekor ketam
1 bijik telur untuk salut ketam
tepung jagung
250 ml tomato puree (tin)
2 bijik telur pukul
3 sudu besar cili sos
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
garam
--------------------
semua benda ni blend untuk buat chili paste
1 ½ sudu cili powder
6 batang cili merah (buang biji)
6 biji garlic
6 biji bawang kecik
1 cm halia
air sket untuk blend
Cara2nya :
Salut ketam dengan garam sket, telur dengan tepung jagung. Lepas tu goreng.
Jangan overcook nanti isi ketam jadi keras. Agak2 dalam 3-4 minit cukup. Then letak tepi bagi sejuk.
Panaskan minyak, pastu goreng chili paste tu sampai bau dia menusuk2 hidung.
Masukkan tomato puree and tunggu dalam 2-3 minit. Then masukkan cili sos, gula, garam dengan cuka.
Tunggu mendidih, campakkan ketam yang dah goreng tadi.. bila agak2 dah cantik, tutup api, masukkan telur 2 bijik yang dah dipukul sampai lebam.
Lepas tu apa lagi.. Ngap lah.. Jangan tunggu lama2 nanti jiran sebelah mintak..
Bahan2
6 ekor ketam
1 bijik telur untuk salut ketam
tepung jagung
250 ml tomato puree (tin)
2 bijik telur pukul
3 sudu besar cili sos
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
garam
--------------------
semua benda ni blend untuk buat chili paste
1 ½ sudu cili powder
6 batang cili merah (buang biji)
6 biji garlic
6 biji bawang kecik
1 cm halia
air sket untuk blend
Cara2nya :
Salut ketam dengan garam sket, telur dengan tepung jagung. Lepas tu goreng.
Jangan overcook nanti isi ketam jadi keras. Agak2 dalam 3-4 minit cukup. Then letak tepi bagi sejuk.
Panaskan minyak, pastu goreng chili paste tu sampai bau dia menusuk2 hidung.
Masukkan tomato puree and tunggu dalam 2-3 minit. Then masukkan cili sos, gula, garam dengan cuka.
Tunggu mendidih, campakkan ketam yang dah goreng tadi.. bila agak2 dah cantik, tutup api, masukkan telur 2 bijik yang dah dipukul sampai lebam.
Lepas tu apa lagi.. Ngap lah.. Jangan tunggu lama2 nanti jiran sebelah mintak..
LALALALALA PEDAS
Bahan2
Lala - direndam lama2.. make sure dah takde pasir lagi..
1 biji bawang besar
1 sudu besar cili kering yang dah diblend
2 ulas bawang putih
2 biji lada merah ( buang biji)
2 batang serai
sos ikan
garam gula
Cara2nya :
blend bawang besar, bawang putih, lada merah.
tumis bawang besar, bawang putih, lada merah dengan cili kering sampai garing.
ketuk serai dengan lesung, lepas tu campak dalam kuali.
masuk sos ikan, garam dan gula ikut suka hati.
masukkan lala, gaul sampai masak
Bahan2
Lala - direndam lama2.. make sure dah takde pasir lagi..
1 biji bawang besar
1 sudu besar cili kering yang dah diblend
2 ulas bawang putih
2 biji lada merah ( buang biji)
2 batang serai
sos ikan
garam gula
Cara2nya :
blend bawang besar, bawang putih, lada merah.
tumis bawang besar, bawang putih, lada merah dengan cili kering sampai garing.
ketuk serai dengan lesung, lepas tu campak dalam kuali.
masuk sos ikan, garam dan gula ikut suka hati.
masukkan lala, gaul sampai masak
TERUNG SAMBAL
Bahan2
3 bijik terung yang gemok2
3 sudu besar cili kering yang dah diblend
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu besar udang kering - rendam 5 minit
air asam jawa
kicap manis
Cara2nya :
goreng terung sampai masak ikut suka hati. lepas tu ketepikan.
blend bawang merah, bawang putih, lada merah dengan udang kering
tumiskan semua benda yang dah diblend sekali dengan cili kering sampai garing.
tuangkan air asam jawa, kicap manis, garam, gula lepas tu campak terung.
P/S : Sesape tak climax kalau masak guna resepi ni, maknanya tak lama lagi dia mati pucuk..Hahahaha..
cik awak,
ReplyDeletesy ingat awak masak simple simple je, skali balik ofc, ha hambek..! ehehe tq eh cayang.. buncit perut sy mkn food awak masak nie :)
p/s: next time kalau tingin ape ape, tanak sebutlah, nnt awak laju je nk masakkan.. cian awak penat..
man...this is so kewl..
ReplyDelete